Craig Civale, purtatorul de cuvânt al Centrului Medical al Baylor University din Dallas, Texas, a anunțat vineri că o femeie cu uter transplantat a dat naștere unui copil sănătos. Acest lucru reprezintă o premieră în Statele Unite ale Americii.

Identitatea femeii și sexul copilului nu au fost făcute publice pentru a se respecta drepturile privitoare la viața privată a acestora. De asemenea, nici data nașterii nu a fost făcută publică, aceasta fiind o dorință a mamei.

Se pare însă că nu ar fi vorba de o premieră mondială. Mai multe astfel de nașteri au avut loc la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, Suedia. Prima naștere după un transplant de uter a avut loc în Suedia în septembrie 2014, când o femeie de 35 de ani a primit uterul unei femei de 61 de ani.

În Statele Unite ale Americii a mai existat o tentativă de transplant de uter, în februarie 2016, la o clinică din Ohio, însă procedura medicală nu a reușit din cauza unei infecții cu fungi.

Se pare că este nevoie de cinci ore pentru ca uter sănătos să fie detașat și alte cinci ore pentru a fi plasat la o femeie care nu poate naște. În cazul în care transplantul reușește, fertilizarea in vitro este singura modalitate pentru ca femeia să poată rămâne gravidă deoarece ovarele nu sunt legate de uterul transplantat.

Mai multe detalii despre transplantul care a făcut posibilă prima naștere din SUA prin această metodă vor fi date mâine, când medicii implicați în transplant vor susține o conferință de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here