Despre untul de arahide s-au spus multe lucruri de-a lungul timpului, iar majoritatea îi sunt defavorabile. S-a spus că îngrașă și nu e cel mai indicat la micul dejun. Cu toate acestea mulți dintre noi îl consumă în continuare. Adevărul este însă la jumătate. Untul de arahide conține multe substanțe nutritive importante și poate constituie o hrană consistentă pentru prima parte a zilei.

Există însă două aspecte asupra cărora trebuie să ne aplecăm înainte de a vorbi despre beneficiile untului de arahide. În primul rând trebuie să fim atenți ce cumpărăm. De multe ori suntem tentați să cumpărăm produse ieftine și de regulă constatăm că în multe dintre cazuri lipsesc arahidele, care sunt înlocuite cu diverse E-uri și arome de arahide. Aceste produse trebuie evitate. E foarte dificil de găsit unt care să conțină doar arahide însă o proporție de aproximativ 50% de arahide poate fi considerată suficientă. Al doilea aspect este legat de cantitatea de unt de arahide consumat. Trebuie să îl consumăm moderat. Excesul ne poate îngrășa sau putem să ne trezim cu alte probleme dacă nu avem o dietă echilibrată sau nu facem mișcare.

Avantajele consumării untului de arahide

Untul de arahide are o sumă importantă de substanțe nutritive care ne ajută să avem un stil de viață sănătos. Printre aceste substanțe se numără vitamina E, vitamina B6, magneziu, seleniu și fier. Anumite cercetări au arătat că untul de arahide consumat moderat ne ajută să scădem riscul apariției de boli cardiovasculare sau a diabetului zaharat de tip 2.

Fiind o sursă excelentă de grăsimi nesaturate, untul de arahide ne ajută să scădem cantitatea de colesterol rău din sânge, lucru care este extrem de important pentru că eliminăm sau diminuăm unul dintre factorii care cauzează bolile de inimă. Biotina din untul de arahide ne ajută să avem un păr sănătos, iar vitamina E hrănește pielea și o protejează de razele ultraviolete, extrem de periculoase în anumite perioade ale anului.

Untul de arahide conține resveratrol, un nutrient ce este considerat un produs microbian natural deoarece ajută corpul să lupte împotriva bacteriilor, virusurilor și a ciupercilor. Acesta vine și cu câteva beneficii cardiace, antiîmbătrânire sau antiinflamatorii. Potasiul din unt reduce efectele negative ale exesului de sodiu din organism.

Un alt avantaj l-am atins deja. E vorba de faptul că este sățios. Fibrele și proteinele pe care le conține ne poate potoli foamea chiar și până la 12 ore, în funcție de metabolismul fiecăruia și de stilul de viață. Acest lucru se arată într-un studiu realizat de British Journal of Nutrition. Ca atare putem spune că indirect untul de arahide ne poate ajuta să slăbim pentru că ne vom putea controla senzația de foame. Nu trebuie însă uitat faptul că acesta nu este un aliment complex, lipsindu-i multe substanțe necesare corpului pe care trebuie să le luăm din alte alimente. În caz contrar vom simți nevoia să mâncăm altceva.

Concluzie

Putem observa că untul de arahide nu este un produs miraculos însă nu e nici pe departe unul de care să ne ferim. Are într-adevăr multe calorii, cam 188 la două linguri, însă foarte puține dintre acestea conțin carbohidrați. Putem spune în mare că este un aliment sănătos și îl putem consuma fără probleme, în combinație cu alte alimente. Spre exemplu îl putem folosi într-un sandwich, în care mai putem adăuga alte alimente.

Revin asupra problemei untului de arahide din comerț. Toate cele spuse mai sus sunt valabile doar dacă avem la îndemână un unt cât mai natural și cu cât mai puține adaosuri. Cel nerafinat este cel mai sănătos deoarece păstrează mult mai multe substanțe nutritive. Cel procesat ar putea conține numeroase adaosuri nesănătoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here