Sahista ucrainiană, Anna Muziciuk, a anunțat că nu va participa la competiția din Arabia Saudită pentru a își apăra cele două titluri mondiale pe care le deține în momentul de față, din cauza regulilor la care ar trebui să se supună și pe care le consideră discriminatorii.

Muziciuk deține titlul mondial la șah rapid și la sah blitz. Dacă nu va participa la această ediție, nu își va putea apăra cele două titluri.

Luna trecută, Federația Internațională de Sah a anunțat pe site-ul oficial că a ajuns la un acord cu organizatorii cu privire la un dress code pentru competiția de la sfârșitul acestui an, iar femeile ar urma să poarte costume bleumarin sau negre, cu bluză albă cu guler înalt.

”Voi pierde două titluri mondiale pentru că am decis să nu merg în Arabia Saudită. Am decis să nu port abaya, să nu fiu însoţită când ies afară, să nu mă simt o creatură inferioară. În urmă cu exact un an, am câştigat aceste două titluri şi eram cea mai fericită persoană din lumea şahului, dar de această dată mă simt rău. Sunt pregătită să îmi respect principiile şi să lipsesc de la competiţia la care aş fi putut să câştig mai mult decât câştig la 12 concursuri. Este deranjant, dar cel mai supărător este că aproape nimănui nu îi pasă”, a scris sahista pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here