Una dintre cele mai mari controverse legată de bunele maniere este cea referitoare la persoana care trebuie să intre prima într-un restaurant, local sau orice alt spațiu public închis. Acest lucru ar trebui să îl facă bărbatul sau femeia!? Am fi tentati sa spunem ca femeia trebuie sa intre prima deoarece bărbatul ar arăta astfel că o respectă.

În realitate se pare că dacă vrem să respectăm codul bunelor maniere bărbatul trebuie să intre primul într-un restaurant sau în orice spațiu închis. Deși pare greu de înțeles, există și o explicație foarte simplă.

De ce trebuie să intre bărbatul înaintea unei femei în restaurant!?

În general, bunele maniere s-au conturat cu multe secole în urmă, atunci când morala era alta și siguranța publică nu era la un nivel atât de ridicat precum e astăzi în multe orașe din Europa și nu numai.

Deși acum ni se pare firesc ca femeia să aibă întâietate în aproape orice, din anumite surse ”moda” intrării bărbatului primul în restaurante sau alte tipuri de localuri publice datează din perioada Revoluției Franceze, atunci când barurile și restaurantele erau locuri de întâlnire pentru răufăcători sau revoluționari, astfel încât de foarte multe ori aici aveau loc altercații violente.

Bărbatul a simțit atunci nevoia să intre primul pentru a se asigura că femeia de lângă el nu intră într-un spațiu periculos pentru integritatea sa fizică.

Treptat, acest obicei s-a impus și s-a păstrat și în perioadele sigure din istoria Europei. În prezent sunt foarte puțini oameni care mai țin cont de aceasta regulă.

Regula instituită în urmă cu mai mult de două secole spunea că femeia este cea care dă semnalul de plecare însă tot bărbatul este cel care iese din restaurant, pentru același motiv pentru care intră primul – trebuie să se asigure că totul este în regulă afară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here