Potrivit BBC, cercetătorii britanici susțin că nu există dovezi puternice pentru a afirma că un consum moderat de alcool în timpul sarcinii ar avea efecte dăunătoare asupra copilului.

Pentru a se ajunge la această concluzie, cercetatorii de la Bristol University au analizat toate studiile disponibile pe această temă din 1950 până în prezent. Concluzia lor a fost că nu există dovezi suficiente pentru a spune că un pahar sau două de alcool pe săptămână ar avea efecte negative certe asupra fătului.

Aceștia le recomandă însă femeilor să nu exagereze cu alcoolul în timpul sarcinii, fără a putea spune care e cantitatea maximă permisă. Evident, abstinența de la alcool e cea mai indicată pentru că nu prezintă nici un efect negativ.

Doar 8% dintre studii spun că dacă femeia consumă alcool în timpul sarcinii există riscul să aibă un copil mai mic.

Consumul exagerat de alcool în timpul sarcinii favorizează nașterea prematură sau avortul spontan. De asemenea copiii se pot naște cu probleme fizice sau psihice, cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal.

Profesorul Russel Viner de la Royal College of Paediatrics and Child Health spune că le sfătuiește pe femei să evite consumul alcoolului în sarcină dacă își doresc să aibă un copil sănătos.

Ca atare, dacă e să tragem o concluzie după această analiză ar fi că e recomandabil să nu consumați alcool în sarcină, iar dacă ați consumat moderat înainte de a afla că sunteți însărcinată nu ar trebui să vă îngrijorați prea mult pentru că nu există dovezi clare că fătul este afectat. Există însă dovezi clare că un consum exagerat de alcool în timpul sarcinii va afecta copilul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here